Wil je weten wat jouw rijopleiding gaat kosten?
Vraag dan een proefrijles aan, zodat onze rijinstructeur op basis van jou niveau kan vertellen welk rijlespakket bij je past!

 

Informatieoverzicht

Alle informatie omtrent je rijopleiding vind je op deze pagina. Heb je een vraag die je niet weet te beantwoorden met behulp van de informatie op deze pagina? Neem gerust contact op met ons via het contactformulier.

 

Online theorie

Wanneer je online theorie trainingen bij ons volgt kun je thuis achter je computer wanneer het jou uitkomt en in je eigen tempo je theorielessen volgen.

De online theorie training bestaat uit:

 • Het complete digitale theorie lesboek met 25 hoofdstukken, inclusief interactieve oefenvragen per hoofdstuk en persoonlijke studiebegeleiding
 • 50 Interactieve theorie oefenexamens (volgens CBR methode)
 • Praktijkfilms (als voorbereiding op alle rijlesonderdelen)

Wanneer je bij ons online theorie trainingen volgt kun je op onderstaande link klikken en je inloggen om met de cursus te beginnen of verder te gaan waar je de vorige keer gebleven was.

Theorie leren

Theorie-examen

Het theorie-examen voor de personenauto bestaat uit:


 • 30 vragen over wetten en verkeersregels
 • 25 vragen over gevaarherkenning
 • 10 vragen over verkeersinzicht en risico's

Bij de vragen over verkeersinzicht gaat het niet zozeer over wat in de wet geregeld is, maar vooral wat in een bepaalde situatie verstandig is om te doen.

 

Het onderdeel gevaarherkenning is nieuw. Deze vragen beantwoord je door aan te geven wat je in deze situatie zou doen:


 • Remmen (dat wil zeggen flink snelheid verminderen of zelfs stoppen)
 • Gas loslaten (dat wil zeggen extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze)
 • Niets (dat wil zeggen gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid)

 

Wanneer geslaagd?

Je krijgt ja/nee-vragen, meerkeuzevragen, open vragen en gedragskeuzevragen (bij gevaarherkenning). Je slaagt voor je theorieexamen als:


 • Je 12 vragen goed hebt (van de 25) van het onderdeel gevaarherkenning
 • Je 35 vragen goed hebt (van de 40) van de onderdelen verkeersregels en verkeersinzicht

Je moet dus voor beide onderdelen minimaal een voldoende halen om te slagen.

Praktijklessen

Na je eerste proefles en het opstellen van je lesplan begin je aan de rijopleiding. De praktijklessen van AARASS Rijopleiding bestaan uit 60 minuten. Hiernaast kun je ook rijlessen boeken van twee uur achter elkaar, of meerdere keren per week. Je volgt je lessen onder de deskundige leiding van je vaste instructeur. De lessen worden zorgvuldig opgebouwd aan de hand van je instructiekaart. Je vorderingen houden we bij in je instructiekaart en je rijles agenda, zodat je weet welke onderdelen je al onder de knie hebt en welke er nog volgen.

We zoeken situaties op die voor het veilig autorijden van belang zijn en oefenen net zolang totdat je deze goed beheerst. Ook zullen we je goed trainen in de bijzondere verrichtingen. Hiernaast zullen we ons richten op het behalen van het examen, en de routes die je vanaf het CBR kan verwachten proefrijden en oefenen. Zo kom je optimaal voorbereid op je examen en staan je daar geen verrassingen meer te wachten.

Tussentijdse toets

Een tussentijdse toets stelt je in staat om je vorderingen voor het praktijkexamen te testen. Zo krijg je een indruk van het examen en kun je alvast wennen aan het verloop ervan. De toets is een rijtest die wordt afgenomen door het CBR en verloopt als een echt examen. Tevens wordt bij een positief resultaat vrijstelling gegeven voor de bijzondere verrichtingen tijdens het eerste praktijkexamen. Deze tussentijdse toets verhoogt je kans om tijdens het eerste examen een maximaal resultaat te behalen. De tussentijdse toets volgt meestal na 2/3 van de opleiding. Door de toets ben je beter voorbereid op het uiteindelijke afrijden.

Praktijkexamen

Na het behalen van je theoriecertificaat en het goed doorlopen van je opleiding volgt het praktijkexamen. Hier laat je de examinator van het CBR zien dat je over voldoende rijvaardigheid beschikt om veilig aan het verkeer deel te nemen.

Het praktijkexamen voor de personenauto begint en eindigt op de locatie van het CBR en duurt 55 minuten. Hiervan zal ongeveer een kwartier gebruikt worden voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Je zult ongeveer 40 minuten op de weg zijn.

De instructeur van AARASS Rijopleiding gaat met je mee naar het examen en legt je precies uit wat er zal gebeuren en wat er van je verwacht wordt. Je kan in je eigen, vertrouwde, lesauto examen doen, en de instructeur rijdt, als je dat wilt, met je mee. Zo maakt hij je het zo makkelijk mogelijk en kan hij je na afloop van het examen zijn visie geven op de uitslag. Op de website van het CBR vindt je meer informatie over de gang van zaken rondom het praktijkexamen.

2toDrive

Autorijden is wettelijk toegestaan voor personen van 18 jaar en ouder, die in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. 2toDrive (begeleid rijden) is een mogelijkheid om die leeftijdsgrens te verlagen. 1 November 2011 is 2toDrive gestart, het begeleid rijden experiment waardoor jij eerder kunt beginnen met rijlessen! Jij hebt NU dé kans om eerder je rijbewijs te halen! Door 2toDrive kun je al vanaf 16,5 jaar rijlessen volgen. Vanaf de dag dat jij 17 bent geworden kan je rijexamen doen. Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18de verjaardag alleen de weg op onder begeleiding van de door jou zelf gekozen coach(es). Je hoeft dus niet meer tot je 18de te wachten voordat je eindelijk met rijlessen mag beginnen. Je 2toDrive rijbewijs is ook geldig als AM (brommer) rijbewijs. Op de brommer mag je wel alleen rijden.

Faalangst

Het halen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in je leven. Het rijbewijs geeft je zelfstandigheid en markeert vaak een overgang naar volwassenheid. Maar het halen van het rijexamen is voor velen een spannende gebeurtenis. Niet iedereen is tegen die spanning opgewassen. Kandidaten die tijdens een normale rijles een uitstekende rijvaardigheid laten zien, worden door faalangst tijdens het afrijden onzeker en gestrest. Zo maken ze fouten die ze anders niet zouden maken, waardoor ze voor het examen zakken. Onnodig, omdat ze wel veilig de weg op kunnen!

AARASS Rijopleiding biedt extra ondersteuning bij faalangst en helpt je bij het overwinnen van je nervösiteit. Onze rijinstructeurs zijn ook gediplomeerde faalangst instructeurs. Tijdens de lessen besteden we aandacht aan de voorbereiding voor het examen en zorgen we ervoor dat je zo ontspannen mogelijk naar het rijexamen toegaat. En ook de tussentijdse toets helpt je hierbij.

Machtiging

Wanneer de rijschool het rijexamen voor jou gaat aanvragen moet jij daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een machtiging. Dat biedt jou en je rijschool veel voordelen:


 • Je ontvangt meteen een e-mail ter bevestiging van de machtiging
 • Je ontvangt meteen een e-mail als de rijschool het examen voor je heeft gereserveerd
 • Je ontvangt meteen een e-mail als de rijschool het examen eventueel voor je heeft verschoven of afgezegd
 • Jouw adresgegevens zijn automatisch beschikbaar voor jouw rijschool in het reserveringssysteem van het CBR

Het machtigen doe je op mijn.cbr.nl met je DigiD.


Welkom op onze website!

 

Person

Een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in je leven en iets waar je nog lang veel plezier van zult gaan hebben. Wij vinden het daarom ook belangrijk dat iedereen op een plezierige manier zijn rijbewijs moet kunnen halen. Onze lessen vinden plaats in een mooie, degelijke auto, met een vriendelijke, betrouwbare instructeur. Of je nu gaat beginnen aan je eerst rijles, of je kennis weer wilt opfrissen: wij zorgen ervoor je op een veilige en zorgeloze manier snel de weg op kunt!

Ervaringen

 

Person

"Ik heb erg fijne herinneringen aan mijn autorijlessen. Verzorgde auto, duidelijke uitleg, rustgevende instructeur. Het ging allemaal op mijn eigen tempo en het was elke keer leuk om te rijden. "

Bart

08-02-2013

"De ervaring was voor mij erg goed. Na eerst bij een ander gelest te hebben heb ik mijn rijbewijs gister bij AARASS behaald. De uitleg is prima en er word met geduld gewerkt. dus kortom: hele fijne rijopleiding gehad!"

Wesley

21-03-2013

"Prima! Weinig tot niets op aan te merken. Nooit te laat, en daarnaast goede en professionele begeleiding. Ben altijd erg zenuwachtig voor examens, maar mede dankzij de inzet en het vertrouwen van mijn instructeur toch in twee keer gelukt!"

Patricia

28-03-2013
© 2014 AARASS Rijopleiding. Design door Webfoundry.